czwartek, 28 listopada 2013

Pomysł na buraka :)

Ja, absolutny laik w dziedzinie gotowania i jednocześnie zwolennik dań prostych i najlepiej nie pracochłonnych, przygotowałam dzisiaj danie buraków, na które od dłuższego czasu miałam chęć, ale nie za bardzo wiedziałam jak się do tego zabrać :). Efekty mojej pracy przedstawiam poniżej.

Przepis na buraka faszerowanego:

Składniki na pewno potrzebne to:

- mięso (kurczak lub inne),
- buraki (dosyć duże),
- ryż (dowolny rodzaj lub kasza wg uznania),
- natka pietruszki,
- ogórek kiszony,
- żółty ser (nie jest koniecznością wg uznania).




Przygotowanie:

Buraki gotujemy aż zmiękną. W między czasie można gotować też ryż żeby było szybciej. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni lub gotujemy( kurczak może być przyprawiony lub nie wg własnych preferencji). Kroimy w kostkę kiszone ogórki. Siekamy drobno nać pietruszki. Podsmażonego kurczaka, ogórka, pietruszkę i ryż mieszamy razem. Następnie ugotowane buraki obieramy ze skórki. Odcinamy czubek buraka i wykrawamy środek łyżeczką tak żeby zrobiło się miejsce na przygotowane nadzienie. W tak przygotowane buraki nakładamy farsz i nakrywamy na wierzch plasterek sera. Zawijamy buraki w folię aluminiową (nie zawijamy czubka). Wstawiamy nadziane buraki do piekarnika na około 15 min. I gotowe :)




Tadam! :)



Przygotowanie buraków jest dość pracochłonne w związku z tym najlepiej przygotować je trochę wcześniej.

Połączenie smaków słodkiego z kwaśnym świetnie dopełnia smak soczystego kurczaka.
Główną zaletą tego dania jest nie tylko bogaty smak, ale wartości odżywcze poszczególnych składników. W diecie sportowców, ale i nie tylko buraki powinny się pojawiać systematycznie. Jest to bezcenne źródło witamin i minerałów.

Najważniejsze zalety buraka to:

1. Źródło witamin A, B1, C, beta karoten, (czyli dobre dla skóry włosów i paznokci, a także dla wzmocnienia odporności organizmu), kwas foliowy (zwłaszcza dla kobiet w wieku rozrodczym i ciężarnych), wapń (dla zdrowych zębów i mocnych kości), potas dla utrzymania właściwego ciśnienia krwi, żelazo (transportuje tlen do komórek), kobalt (odpowiada za tworzenie czerwonych krwinek). Dwa ostatnie pierwiastki szczególnie niezbędne dla anemików.
2. Źródło błonnika, który przyśpiesza przemianę materii. Buraki są małokaloryczne, ale szybko podnoszą cukier we krwi, dlatego też niezalecane są dla osób chorych na cukrzycę.
3. Stymulują rozwój masy mięśniowej i poprawiają wydolność fizyczną organizmu.
4. Pomagają zachować równowagę kwasowo- zasadową, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

5. Są źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają i pomagają w leczeniu nowotworów przewodu pokarmowego.

Pozdrawiam was serdecznie i miłego dnia życzę :)

/Magda/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz