wtorek, 29 października 2013

Sałatka "zielone listki" :)

Sałatka, którą UWIELBIAM :) bo robi się ja szybko i w sumie z wszystkiego co jest pod ręką :)
Podstawą do jej stworzenia są listki ;) : - szpinaku, - roszponki, - rukoli, - lub po prostu „mix” sałat :)
Można ją modyfikować w różnorakie sposoby – moja ostatnia wersja (z wczoraj ;)) składała się 
z następujących produktów:


- pomidory,
- kukurydza,
- ser feta,
- garść słonecznika (niesolonego!),
- garść siemienia lnianego,

Następnie "warstwa zielona" ;) :


- szpinak,
- roszponka,
- kiełki brokuła, 

Zazwyczaj robię tak, że najpierw układam "warstwę zieloną", a na nią resztę składników i tak 3x :) Tak ułożoną sałatkę po prostu łatwiej się nakłada (nie trzeba "nurkować" na sam spód, żeby nabrać wszystkie składniki).


Po nałożeniu na talerz polewam odrobiną oliwy i octu balsamicznego (nie robię tego bezpośrednio do naczynia "głównego" ponieważ ocet zmasakruje wszystko jak to trochę postoi w lodówce ;) )
Często jem ją z pieczywem ( najlepiej z  masłem czosnkowo-ziołowym mmmm :)), lub np. z kaszą gryczaną ( do kaszy odrobina masełka i natka pietruszki ).


Poza walorami smakowymi sałatka ta jest bardzo ZDROWA i lekka :)

Szpinak zawiera potas, kwas foliowy,  żelazo, witaminy:  A, E, K, beta-karoten i witaminy z grupy B.
Posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. Jest idealny dla nadciśnieniowców, anemików i kobiet w ciąży. Działa kojąco na nerwy - zwiększa naszą odporność na stres. Jest niskokaloryczny, przyspiesza metabolizm.  
Roszponka to źródło prowitaminy A, witamin z grupy B, znajdziemy w niej wapń i fosfor. Dodatkowo zawiera witaminę C oraz żelazo. Tak jak szpinak, działa kojąco na nerwy i przyśpiesza metabolizm. Ma delikatnie orzechowy smak.
Siemię lniane zawierają bardzo dużo oleju, a także związki śluzowe, białkowe oraz kwasy organiczne, jak chociażby kwas askorbinowy, enzymy, sole mineralne – cynk, magnez, żelazo, witaminę E i omegę-6. Siemię lniane posiada wiele zastosowań (ale o tym w innym poście ;) ).
Pestki słonecznika to bomba zdrowia :)  zawiera aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy: E, A, D oraz z grupy B - wzmacnia kości, wspomaga nasz wzrok, dba o cerę. Dodatkowo zawiera cynk, żelazo, potas i wapń. To wszystko mieści się w takiej małej pesteczce ;) Tylko jeść! :D
Kiełki brokuła zawierają dużą ilość Sulforafanu (ma silne działanie przeciwnowotworowe). W kiełkach jest go 20-30 razy więcej niż w dojrzałej roślinie. Zawiera również koenzym Q10 (opóźnia proces starzenia się). Witaminy: A, z grupy B, C, E, K. Wapń, żelazo, fosfor potas, cynk, selen, mangan, kwasy tłuszczowe omega -3, błonnik, karoten, luteinę, chlorofil, antyoksydanty, białko. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi - zapobiega chorobom układu krwionośnego oraz udarom mózgu. Zmniejsza ryzyko wystąpienia schorzeń żołądka (np. wrzodów czy zapalenia żołądka typu B) - wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy.

SMACZNEGO! :)

/ Jag./

3 komentarze: